ҒАЛЫМ АҚБӨКЕН ЕТІН ӨНДІРУ КОМБИНАТТАРЫН АШУДЫ ҰСЫНДЫ

ҒАЛЫМ АҚБӨКЕН ЕТІН ӨНДІРУ КОМБИНАТТАРЫН АШУДЫ ҰСЫНДЫ

Қазақстанның биология ғылымдарының докторы, «Астана» Халықаралық университетінің профессоры Мұрат Нұрышев ақбөкендеретін өндіруге арналған мамандандырылған комбинаттарды іске қосу қажет деп санайды, деп хабарлайды ҚазАқпарат.

«Ет комбинатын ашпас бұрын, ақбөкендерден қандай өнім түрлерін жасайтынымызды нақты білуіміз керек. Барлығы мүйізден тұяққа дейін қайта өңделуі керек. Мамандандырылған ет комбинаттары қажет. Неліктен? Себебі киіктер біраурулармен, ауылшаруашылық жануарлары аурулардың басқа түрлерімен ауырады. Инфекция бір жануардан екіншісіне ауыспауы үшін бізде мамандандырылған желіжәне басқа өңдеу жүйесі болуы керек», – деді Мұрат Нұрышев "Қазгидромет" брифингінен кейін.

Ғалымның пікірінше, ақбөкеннің еті өзінің қасиеттеріне байланысты өте танымал.

«100 гр ақбөкеннің құны шамамен 100 доллар болуы керек. Шетелде көптеген тілек білдірушілер бар, өйткені бұл өте пайдалы. Ақбөкендер өсімдіктердің әрбір 50 түрін, жылқыны салыстыру үшін – әрбір 8 түрін таңдайды.Бұл оларға мамонттар мен жүнді мүйіз тұмсықтардан аман қалуға және бүгінгі күнгедейін өмір сүруге мүмкіндік берді. Егер біз оларды тереңірек зерттейтін болсақ, бізде бірнеше Нобель сыйлығының лауреаттары болуы мүмкін», – деп қостыспикер.

Бұған дейін хабарланғандай, ақбөкендерді жартылай ерікті жағдайда зерттеуге 750 млн теңгебөлу жоспарланып отыр.

Өзекті жаңалықтарды біздің сайтымыздан оқи отырып, Malbazar телеграм-арнамызда пікірлеріңізбен бөлісіңіздер