БРУЦЕЛЛЕЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛУ КЕРЕК?

БРУЦЕЛЛЕЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛУ КЕРЕК?

Бруцеллезге көбінесе сиырлар мен қойлар шалдығады. Бұл ауру жануарлар үшін де, адамдар үшін де өте қауіпті.

Осы аурудың өршуі тіркелген шаруашылықтар мен кәсіпорындар карантинге жабылуы тиіс.

Жануарларда бруцеллездің қоздырғышы — грам-теріс Brucella бактериялары. Олардың барлығы төмен температураға төзімді-бір жылдан астам уақыт бойы қатып қалуға қабілетті. Ал қайнаған суда олар бірден өледі.

Бактериялар топырақта, суда, жемде өмір сүре алады, сол жерден жануарлардың ас қорыту жүйесіне еніп, шырышты қабаттарға орналасады. Инфекция тыныс алу жолдары, шырышты қабаттар арқылы да жүреді. Тасымалдаушылар — қансорғыш жәндіктер, кеміргіштер және жабайы аңдар.

Ауруды бруцеллезбен ауыратын сиырлар жиі таратады.

Осыған орай, фермерлер үшін маңызды кеңестермен бөлісеміз:

— сатып алынған жануарларды алдымен 30 күндік карантинге салып, бруцеллезге зерттеу керек.

— тазалықты сақтау, дезинфекция, дезинсекция, дератизация жүргізу қажет.

— барлық мал басы жылына 1-2 рет бруцеллезге тексерілуі маңызды.

Пікірлеріңізбен Malbazar телеграм-арнамызда бөлісуге ұмытпаңыздар.